Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
doctor

Ce se intampla cand ai feritina mica

Introducere

Feritina este un marker important al starii de sanatate si poate avea valori normale sau anormale. Feritina mica se refera la nivelurile scazute ale feritinei, iar acest lucru poate sa apara datorita cauzelor precum anemia sau alte schimbari patologice care afecteaza organismul. Pentru a intelege mai bine ce se intampla cand ai feritina mica, este important sa cunosti cauzele, simptomele, tratamentele si complicatiile care pot aparea.

Cauzele

Feritina mica poate fi cauzata de o gama larga de afectiuni, precum: anemia megaloblastica, care se datoreaza unui nivel scazut de vitamina B12 sau acid folic; anemia feripriva, care se datoreaza nivelurilor scazute de fier din organism, cauzata de o absorbtie scazuta sau pierderi prea mari de sange; boli inflamatorii cronice, precum artrita reumatoida sau poliartrita reumatoida; diabet; anemie hemolitica; carenta de proteine; boli hepatice severe; inflamatia pancreasului; lupus eritematos sistemic sau boala Crohn; unele medicamente, precum anticonceptionalele sau aspirina.

Simptomele

Persoanele cu feritina mica se pot confrunta cu simptome precum oboseala, dureri de cap, paloare a pielii, lipsa poftei de mancare, ameteli, greturi, lipsa poftei de mancare, caderea parului, luciul palid al pielii, inflamatie a gingiilor sau confuzie mentala. Aceste simptome pot fi usoare la inceput, dar cresc in severitate odata cu scaderea nivelurilor de feritina din organism.

Tratamentele

Cele mai citite articole

Tratamentul pentru feritina mica variaza in functie de cauza si este recomandat sa fie stabilita aceasta inaintea inceperii tratamentului. In general, tratamentul poate include suplimente de fier, vitamina B12 sau acid folic, regim alimentar cu alimente bogate in fier si medicamente pentru a controla simptomele si a reduce inflamatia. Un medic poate recomanda si alte tratamente, in functie de cauza si de simptomele prezentate.

Complicatii

Unele persoane care sufera de feritina mica pot dezvolta complicatii precum anemia aplastica sau anemia hemolitica. In acest caz, este necesara tratarea cauzei de baza si tratarea simptomelor, care pot include terapie de transfuzii de sange sau medicamente imunosupresive. De asemenea, persoanele cu feritina mica pot avea un risc crescut de a dezvolta alte afectiuni, cum ar fi diabetul sau boli de inima.

Preventie

Cele mai bune metode de prevenire a feritinei scazute sunt adoptarea unei diete echilibrate, bogata in alimente care contin fier, precum carne, fructe, cereale, nuci, legume, oua si produse lactate. De asemenea, consumul de alimente bogate in vitamina C, cum ar fi portocalele sau citricele, poate ajuta la absorbtia fierului din organism. Evitati, de asemenea, consumul excesiv de alcool, care poate afecta absorbtia fierului din organism si poate creste riscul de anemie.

Concluzie

In concluzie, feritina mica este o afectiune care poate avea cauze multiple si este important sa se stabileasca cauza pentru a putea incepe tratamentul adecvat. Simptomele pot varia, iar un medic poate recomanda tratamente specifice pentru a trata cauza si a reduce simptomele. Prevenirea feritinei scazute poate fi facuta prin adoptarea unei diete echilibrate si prin evitarea consumului excesiv de alcool.

Cele mai citite articole