Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce impact are nivelul de umiditate asupra locuinței tale

Confortul pe care îl simți în propria locuință este influențat într-o mare măsură de calitatea aerului din încăperile acesteia, nu doar de decor sau dimensiunile spațiilor. Un nivel echilibrat al umidității ajută la păstrarea unei atmosfere sănătoase pentru toți membrii familiei, motiv pentru care merită să acorzi atenție acestui element. Puțini oameni iau în considerare aceste aspecte legate de locuința lor, dar odată ce apar diferite simptome care indică un dezechilibru al umidității, atenția se îndreaptă spre remedierea situației. Este important să știi din timp ce impact are umiditatea din casa ta asupra calității vieții. Iată cele mai importante informații:

Umiditatea scăzută poate afecta imunitatea

Nivelul ideal de umiditate este important de respectat, deoarece influențează până și starea de sănătate. Sistemul imunitar poate fi afectat de umiditate și temperaturi scăzute în momentul în care acestea favorizează transmiterea virusurilor, precum virusul gripal. Acest aspect este important în mod special în spațiile de lucru, la birou, unde mai mulți oameni își efectuează activitatea laolaltă. De aceea, este nevoie de o ventilație potrivită, temperaturi echilibrate și umiditate la nivel normal. Acasă este nevoie, de asemenea, de un mediu care descurajează prezența și transmiterea virusurilor. Dacă ai copii sau o familie numeroasă, în timpul iernii există șanse mari ca cei mici să-și transmită diferite afecțiuni sezoniere. Cu ajutorul unor umidificatoare pentru locuinta poți scăpa de aceste griji odată ce stabilești temperatura și umiditatea potrivite pentru spațiul din casa ta. Sezonul rece este cel mai periculos când vine vorba de transmiterea bolilor, așa că pregătește-ți locuința încă din timp.

Afectează starea fizică și psihică de la locul de muncă

Spațiile de lucru trebuie să beneficieze de o ventilație bună și de aparatură care permite setarea temperaturilor potrivite pentru confortul fizic al angajaților. Dacă umiditatea nu se regăsește în limitele normale, angajații pot suferi de congestie nazală, tuse, senzația de gât uscat, dureri de cap, ochi înlăcrimați, tensiune arterială ridicată și o stare generală de disconfort. Este important ca în spațiile comune, fie că este vorba de clădiri de birouri, școli sau universități, să se investească bani și timp pentru curățarea adecvată a aparatelor de ventilație și aer condiționat. De asemenea, instalarea unor umidificatoare sau dezumidificatoare este o soluție potrivită pentru a echilibra atmosfera generală.

Cele mai citite articole

Care sunt nivelurile ideale de umiditate

Pentru a putea stabili dacă locuința ta are nevoie de aparate speciale pentru setarea unei umidități sau temperaturi potrivite, trebuie să știi și care sunt valorile în care ar trebui să se încadreze acestea. Umiditatea optimă din interior depinde de temperaturile de afară și se clasifică astfel:

  • 40-50%, dacă temperatura de afară este între 10-20 grade Celsius;
  • 35-45%, dacă temperatura de afară este între 0-10 grade Celsius;
  • 30-40%, dacă temperatura din afară este între -10-0 grade Celsius.

În prezent, ai posibilitatea de a achiziționa aparate precum termometre digitale care indică nivelul de umiditate sau cele special destinate acestui scop. De asemenea, ai încredere în semnalele pe care ți le oferă corpul prin simptome care indică valori nepotrivite ale umidității.

Umiditatea din casă sau din spațiul de lucru poate influența sănătatea și starea ta generală de bine, de aceea este necesar să dai atenție acestui aspect important pentru viața echilibrată de acasă.

Sursă foto: pexels.com

Cele mai citite articole