Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tradingul, sau tranzacționarea financiară, nu este diferit de alte forme de tranzacționare: este vorba de cumpărarea și vânzarea de active în speranța de a obține profit. Și pentru că pentru un neinițiat definițiile și mecanismele de desfășurare ale tranzacției financiare pot părea ușor complicate, cei interesați au astăzi acces la cursuri trading.

În timp ce atât tradingul/tranzacționarea, cât și investiția sunt procese pe care o persoană le implementează atunci când interacționează cu piața, cu scopul de a-și crește valoarea netă, diferența constă în abordarea pe care o adoptă fiecare dintre cele două activități speculative pentru a atinge acest scop.

Pe scurt, tradingul reprezintă cumpărarea și vânzarea frecventă de acțiuni sau alte instrumente financiare, cum ar fi mărfurile. Tranzacționarea pune accent pe sincronizarea pieței, cu intenția de a intra și de a ieși rapid din poziții. Esența tranzacționării constă în intervalele de timp ale tranzacțiilor, care tind să fie scurte.

Făcând mai multe tranzacții și realizând profituri sau pierderi mai mici, traderul urmărește un rezultat net care este o creștere a valorii contului și a valorii lor nete. Cei care practică tradingul pot crede că această abordare este superioară abordării mai tradiționale de investiții de tip buy-and-hold (constă în cumpărarea de acțiuni, pe care investitorul le păstrează pentru o perioadă mai îndelungată de timp, independent de fluctuațiile înregistrate de piață).

Cele mai citite articole

Traderii se bazează pe analiza tehnică mai mult decât pe analiza fundamentală pentru a ajunge la deciziile lor de tranzacționare. Unele tehnici obișnuite pentru analiza tehnică implică utilizarea liniilor de trend, a mediilor mobile și a oscilatorilor, cum ar fi indicatorul RSI, pentru a găsi configurații de tranzacționare cu o mare probabilitate de succes. 

Analiza tehnică prognozează direcția prețurilor acțiunilor prin studiul datelor din trecut ale pieței; în timp ce analiza fundamentală se uită la situațiile financiare și sănătatea afacerii. 

Pentru a avea succes la tranzacționare, trebuie să fii atent și la gestionarea riscurilor. Majoritatea traderilor folosesc ordinul Stop-Loss plasat la niveluri de preț predeterminate pentru a-și limita pierderile. Acesta este adesea plasat în același timp cu deschiderea unei tranzacții. Având în vedere frecvența mai mare a tranzacțiilor, limitarea pierderilor este cheia pentru maximizarea rentabilității acestora.

Tipuri de trading/tranzacționare

Tranzacționarea este, în general, clasificată în patru tipuri distincte:

  • Position trading: Acest tip de tranzacționare seamănă cel mai mult cu investiția. Se caracterizează prin intrarea și păstrarea unei poziții pentru o perioadă lungă de timp, cum ar fi săptămâni, luni sau chiar ani.
  • Swing trading: Aceasta implică menținerea pozițiilor de la câteva zile la săptămâni. Impulsul pentru aceasta constă în posibilitatea unei mișcări scurte, dar susținute, a instrumentului financiar tranzacționat.
  • Day trading: După cum arată și numele, pozițiile sunt deținute numai în timpul zilei de tranzacționare când lichiditatea ar trebui să fie la cel mai mare nivel. Nu există poziții overnight, deoarece toate pozițiile deschise sunt închise la sfârșitul sesiunii de tranzacționare.
  • Scalping: Cu acest tip de tranzacționare, pozițiile sunt păstrate pe durate extrem de scurte, cum ar fi secunde sau minute. Dintre toate tipurile de tranzacționare, aceasta este cea care se bazează mai mult pe viteza de execuție a tranzacțiilor decât pe orice tip de analiză.

Cele mai citite articole