Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Multe orașe din întreaga lume sunt cunoscute pentru o anumită clădire sau un monument – Statuia Libertății din New York, Opera din Sydney, Turnul Eiffel din Paris și multe altele. Când vine vorba de capitala maritimă a României, Constanța, aceeași asociație ne duce cu gândul la bijuteria cunoscută drept Cazino, situat chiar pe malul mării în peninsula istorică a orașului.

Clădirea este un reper arhitectural și istoric. Timp de mulți ani clădirea a fost pustie și chiar ciudată, iar cei care se plimbau prin preajmă nu și-au putut imagina decât strălucirea de odinioară. Află povestea acestei bijuterii uimitoare.

A large building with a stone wall
Description automatically generated

Cazinoul – Perla Constanței

Cazinoul Constanta are o istorie bogata care începe la scurt timp după sfârșitul dominației otomane. De la construcția sa în 1880 până în 1891, a găzduit baluri, spectacole de teatru și alte evenimente de divertisment. 

De fapt, varianta de cazinou pe care o vedem astăzi este a treia la rând. Deja la mijlocul secolului al XIX-lea la Constanța exista o clădire publică unde bogații se adunau pentru a juca, dar și pentru a citi publicații tipărite autohtone și străine. 

Proiectarea clădirii a fost încredințată lui Daniel Renard. Conform ipotezelor, cazinoul în stil Art Nouveau trebuia să semene cu cazinourile și hotelurile de lux din Riviera Franceză. De la început, însă, proiectul a fost controversat, întrucât unii politicieni au considerat că clădirea ar trebui să arate cu totul diferit.

În 1890, a fost pusă pentru prima dată problema construirii unei clădiri mai mari și mai stabile. Din neatenție, natura a ajutat la schimbare, deoarece o furtună puternică din 1891 a distrus vechea clădire și a fost ridicată cea de-a doua versiune a cazinoului.  La începutul secolului XX, momentul a fost propice pentru realizarea unei clădiri moderne și masive, iar în 1904 a început construcția masivului și fermecător edificiu pe care îl cunoaștem astăzi.

După cel de-al Doilea Război Mondial, frumosul Cazinou din Constanța a fost transformat în Căminul Cultural al Sindicatelor. În timpul regimului comunist postbelic, Cazinoul Constanța a funcționat ca restaurant. Până în 1990, locul a căzut într-o astfel de paragină, încât devenea prea scump de întreținut.

A drawing of a building
Description automatically generated

Cazinoul astăzi

În ciuda încercărilor de a reconstrui cazinoul și de a-l readuce la strălucirea de odinioară, timp de mulți ani nu a fost posibilă începerea lucrărilor. După mai bine de trei decenii în care cazinoul a rămas în ruină, o renovare de 12 milioane de euro este în prezent în curs. Proiectul trebuia finalizat în mai 2022, iar apoi clădirea ar trebui să aibă o sală polivalentă de 200 de persoane și o sală de festival cu 150 de locuri.

Cazinoul din Constanța este una dintre cele mai emblematice clădiri din România, proiectată de arhitecții Daniel Renard și Petre Antonescu. În jurul cazinoului există o frumoasă zonă pietonală, unde cuplurile, tinerii și familiile se plimbă mai ales la apus. Cazinoul, care este emblematic pentru Constanța și România va putea deveni un centru cultural și de divertisment internațional. 

Cu mulți ani în urmă, așa cum probabil știi deja, atracția principală erau jocurile de noroc din cazinourile prestigioase. Acum, însă, totul s-a mutat ușor-ușor în mediul online, unde poți încerca cele mai populare tipuri de jocuri, fie că vorbim despre jocuri de masă, precum ruletă, blackjack sau baccarat. Cu toate acestea, cele mai populare rămân sloturile cu diverse tematici de la furnizori de top precum jocurile de la NetEnt, Microgaming sau iSoftBet. Cu siguranță, experiența nu se compară cu cea dintr-un cazinou atât de mare și uimitor, cum era Cazinoul din Constanța.

Concluzie

Vechiul cazinou din Constanța a fost cândva un loc de întâlnire plin de farmec pentru elita Europei. Acum, din păcate, Casino Constanta încă așteaptă să fie readus la gloria de odinioară. Anul trecut, cazinoul a fost pe locul 201 al celor mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa.

Clădirea antică este situată pe malul estic al orașului-port Constanța, la 5 km de centrul acestuia. Se poate ajunge pe jos, cu transportul public sau cu autobuzul turistic. Acesta este probabil cea mai recunoscută clădire a acestui oraș. Există multe alte astfel de cazinouri abandonate, istorice în întreaga lume, și fiecare dintre ele spune multe despre istoria joc. Cei care nu au văzut încă cazinoul vor avea șansa să-l vadă în toată gloria lui.

Arata comentariileAscunde comentariile

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!