Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

O anumita cantitate de apa este necesara pentru a hrani in mod corect cultura. Atunci cand aceasta apa nu este disponibila in mod natural, irigatia poate compensa deficitul de apa. Chiar si atunci cand cantitatea de ploaie este suficienta, distributia sa spatiala si temporala nu este uneori la fel de importanta. 

Stropirea insuficienta sau dimpotriva, stropirea in exces conduc la probleme cu solul, boli ale radacinilor si ale gazonului, carente nutritionale si o diminuare a randamentului plantelor. Pentru a asigura succesul sistemului de irigare, supravegherea, gestionarea si intretinerea sistemului sunt necesare.

Alegerea sistemului de irigatii potrivit

Alegerea unor sisteme de irigatii agricole potrivite are profunde repercusiuni asupra mediului inconjurator dar si repercusiuni economice. Metoda aleasa pentru irigare trebuie sa fie adaptata terenuui, tipului de plante si obiectivelor de gradinarit, pentru a maximiza productivitatea plantelor si pentru a minimiza consumul de apa si costurile energetice. Sa intelegi principalele avantaje si dezavantaje ale sistemelor de irigatii agricole te poate ajuta sa il alegi pe cel potrivit nevoilor si cerintelor tale.

Irigarea de suprafata

Irigarea de suprafata este cea mai utilizata metoda de irigare si reprezinta aproximativ 95% din activitatile de irigatie comune din ziua de azi. Avantajul cel mai evident oferit de irigarea de suprafata este acela ca este cea mai eficienta metoda, o metoda care permite economii de apa. Este extrem de utila in cazul in care exista penurii de apa. Necesita o investitie minima din partea agricultorului. Irigarea de suprafata nu este afectata de catre climat si de calitatea apei.

Irigare prin aspersie

Cele mai citite articole

Irigarea prin aspersie este un sistem de irigare in cadrul caruia apa este distribuita cu ajutorul unor duze de inalta presiune. Ideea este aceea de a simula precipitatiile in timpul sezonului estival in special cand ploile sunt mai rare. 

Avantajele sistemului de irigare prin aspersie ofera o repartizare mai uniforma a apei atunci cand diferitele tipuri de sol se gasesc in sanul aceluiasi proiect de irigare. Sistemul de irigare prin aspersie este mai eficient decat irigarea la suprafata. Doar vantul poate perturba distribuirea uniforma a apei.

Irigare prin picurare

Irigarea prin picurare reprezinta un sistem de irigare prin intermediul caruia apa este condusa la radacina plantei, picatura cu picatura. Este un sistem cunoscut in egala masura sub numele de trickle irrigation. 

Avantajul principal al sistemului de irigare prin picurare este acela ca este o metoda mai eficienta decat celelalte doua expuse mai sus. Apa necesara este dozata in mod corect in diferitele etape de dezvoltare a culturii si in functie de tipul de cultura de irigat, ceea ce inseamna reducerea pierderilor. Dezavantajul ar fi ca este o metoda mai costisitoare si mai putin placuta din cauza tuturor liniilor din plastic care trebuie sa fie instalate una in apropiere de alta pe teren.

Cele mai citite articole