191Vizualizari 0Comentarii
Încălzirea prin pardoseală este, pe bună dreptate, considerată cel mai eficient, modern și economic mod de încălzire al locuințelor. Eficiența sistemului este pe deplin pusă în valoare, dacă instalația de încălzire este asociată cu podelele compatibile. Dar, pentru că nimic nu este perfect, la alegerea acestui sistem trebuie luate în calcul și eventualele dezavantaje. Află care sunt cele mai importante detalii legate de acest subiect.
Avantajele și dezavantajele încălzirii prin pardoseală
Un sistem de încălzire prin pardoseală îți aduce o mulțime de avantaje, precum:
- distribuirea uniformă a căldurii în toate camerele din locuință;
- eficiența ridicată, în cele mai multe situații nemaifiind nevoie de calorifere (un sistem de mărime mediu poate da mai multă căldură decât un calorifer);
- eleganța și ușurința de a fi integrat în orice tip de design (toate elementele sunt ascunse sub pardoseală);
- posibilitatea de a alege o varietate de modele de pardoseală, de la parchet din lemn masiv, triplustratificat, laminat, gresie, beton, până la linoleum, covoare PVC și mochetă.
Dacă optezi pentru o astfel de alternativă, trebuie avut în vedere că aceasta implică o serie de dezavantaje, cum ar fi:
- costul ridicat al instalației de încălzire prin pardoseală;
- instalarea sistemului trebuie făcută de personal calificat;
- necesitatea utilizării unor materiale speciale pentru șapă, adeziv și altele;
- este necesar de luat în calcul greutatea suplimentară pe care o aduce podelelor (fundației, respectiv plafoanelor) șapa necesară pentru montarea rețelei prin care circulă agentul termic;
- încălzirea camerelor poate dura mai mult;
- eventualele deteriorări sunt dificil de remediat.
Podele compatibile cu sistemul de încălzire prin pardoseală
Încălzirea prin pardoseală se poate utiliza în toată casa, finisând cu podele rigide (parchet și gresie) sau cu materiale din categoria de dușumele elastice (linoleum, PVC, LVT sau mochetă).
- Parchetul din lemn masiv
Dintre toate tipurile de parchet, cel masiv poate fi considerat prima alegere pentru a fi montat peste un sistem de încălzire prin pardoseală. Sunt compatibile cu acest sistem toate tipurile de parchet masiv, cu anumite excepții, precum lemnul de fag, ce se deformează din cauza schimbărilor bruște de temperatură. Parchetul masiv din stejar, nuc, mahon sau alte esențe tari este perfect compatibil.
În plus, alegând parchet din lemn masiv, ai mai multe beneficii, pentru că astfel de podele sunt:
- durabile – dacă sunt bine întreținute, pot rezista 25-30 de ani, fără să necesite recondiționări majore;
- ideale pentru zonele cu trafic intens și mediu (de la bucătării și holuri, până la camere de zi și camera copilului);
- realizate din materiale naturale;
- calde (și din punct de vedere estetic, dar și fizic, lemnul fiind un foarte bun conducător de căldură);
- rentabile, permițând și o finisare repetată, prin rașchetare.
Grosimea parchetului masiv este ideală pentru sistemele de încălzire prin pardoseală, plăcile având între 10 și 15 mm, ceea ce-l face și un foarte bun izolator termic. În concluzie, poți alege parchet masiv facut din stejar sau alt lemn tare, cu atât mai mult cu cât acesta este ușor de montat și de întreținut.
1.Gresia și piatra naturală
Cele mai multe variante de gresie și piatra naturală sunt compatibile cu încălzirea prin pardoseală. Ca principiu general, este recomandată gresia porțelanată, pentru că este mai rezistentă, dar și cea mată, pentru că are o aderență mai bună. Este esențială grosimea plăcilor de gresie, care nu trebuie să depășească 10 mm.
Totodată, la montarea plăcilor de gresie, este indicat să fie păstrate rosturi între ele, indiferent de suprafața acestora, de dimensiunea camerei sau de spațiul lăsat pentru dilatare la nivelul plintelor.
Montarea plăcilor de gresie sau piatră naturală pe un sistem de încălzire prin pardoseală trebuie să se facă utilizând un adeziv flexibil și o șapă cu grosime perfect uniformă.
2. Mocheta
Cele mai citite articole
Mocheta intră în categoria pardoselilor textile și este ideală pentru zonele cu trafic intens, putând fi montată pentru a finisa suprafețe cu sisteme de încălzire prin pardoseală. Mocheta este frecvent folosită în hoteluri și restaurante, grădinițe și alte spații cu destinație publică, dar reprezintă o soluție practică și foarte potrivită inclusiv pentru locuințe.
Tipurile de mochetă adecvate pentru sistemul de încălzire prin pardoseală sunt cele care nu acționează ca un izolator care să blocheze emanația căldurii. Este important ca temperatura maximă la suprafață să nu treacă de 27 de grade Celsius, iar la montare să fie riguros respectată tehnica specială, necesară acestui tip de finisaj, pentru ca rezultatul final să fie eficient.
La fel precum în cazul celorlalte tipuri de finisaje, grosimea este elementul esențial. În cazul podelelor acoperite cu mochetă, care au încălzire prin pardoseală, grosimea acesteia trebuie să fie sub valoarea maximă de 10 mm.
3. Pardoselile din PVC, linoleumul și LVT-ul
Pardoselile realizate din PVC, linoleum și LVT sunt compatibile cu sistemele de încălzire prin pardoseală. Au grosimea ideală pentru acest mod de încălzire și sunt bune conducătoare termice, radiind căldură în încăpere. Acest sistem de podele este potrivit inclusiv pentru zonele cu trafic mediu și intens, dar și pentru locurile umede (cum sunt baia și bucătăria).
Trebuie reținut faptul că nu toate tipurile de pardoseli din vinil, linoleum ori LVT pot fi utilizate pentru finisarea sistemelor de încălzire prin pardoseală, caracteristicile fiecărui model fiind precizate în fișa tehnică.
Acest tip de podele are, frecvent, o limită de 27 de grade Celsius în ceea ce privește agentul termic care circulă în rețeaua de încălzire din pardoseală.
Încălzirea prin pardoseală este o soluție eficientă și sigură, prin care se poate obține confort termic în orice cameră din casă. Totodată, se pot face economii substanțiale, în ceea ce privește consumul de resurse, procedura fiind mai eficientă decât încălzirea clasică prin radiatoare. În ciuda faptului că montarea poate fi mai dificilă, beneficiile sunt certe, unul dintre ele fiind acela că poți monta deasupra unui astfel de sistem aproape orice tip de pardoseală îți dorești, de la parchet din lemn masiv, laminat, gresie, până la linoleum și covoare PVC.
Sursa foto: Shutterstock.com