178Vizualizari 0Comentarii
În condițiile în care emisiile de gaze, dezastrele climatice și volatilitatea pieței de energie sunt în creștere, guvernele trebuie să trimită un semnal extrem de clar în ceea ce privește nevoia planetei de energie curată și de a accelera tranziția la energia verde.
O nouă economie energetică apare în întreaga lume, pe măsură ce vehiculele solare, eoliene, electrice și alte tehnologii cu emisii scăzute de carbon înfloresc. Totuși, noile Perspective Energetice Mondiale (World Energy Outlook) ale Agenția Internațională a Energiei (AIE) arată clar că acest progres în domeniul energiei curate este încă mult prea lent pentru a pune emisiile globale într-un declin care să se îndrepte spre zero.
Într-un moment în care factorii de decizie se confruntă cu impactul atât al schimbărilor climatice, cât și al piețelor de energie nesigure, noua analiză (pe care AIE o pune la dispoziție gratuit online) oferă avertismente puternice cu privire la direcția spre care politicile de astăzi duc lumea. Dar oferă, de asemenea, o analiză clară a modului în care lumea se poate îndrepta, dacă lucrurile sunt bine gestionate, către o cale care ar avea șanse mari de a diminua încălzirea globală cu 1,5 °C și de a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
Instalațiile solare și eoliene s-au înmulțit, dar și emisiile de CO2
Perspective Energetice Mondiale 2021 (WEO-2021) arată că, deși numărul instalațiilor solare și eoliene crește tot mai mult, consumul mondial de cărbune crește puternic în acest an, împingând emisiile de dioxid de carbon (CO2) către a doua cea mai mare creștere anuală din istorie.
„Momentul extrem de încurajator pentru energia verde din lume se confruntă cu încăpățânarea de a folosi combustibili fosili în sistemele noastre energetice. Guvernele trebuie să rezolve acest lucru cu ocazia COP26 (Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice), dând un semnal clar și inconfundabil că s-au angajat să extindă rapid tehnologiile curate și rezistente ale viitorului, precum cele bazate pe energia solara și eoliană. Beneficiile sociale și economice ale accelerării tranzițiilor la energia verde sunt uriașe, iar costurile inacțiunii sunt imense”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE.
Plan de angajamente cu rezultate vizibile în 2050
WEO-2021 explică clar care este miza acestei tranziții: ce înseamnă angajamentele de reducere a emisiilor făcute de guverne până acum pentru sectorul energetic și pentru climă. Și stabilește ce trebuie făcut pentru a depăși aceste angajamente anunțate către o traiectorie care să atingă emisii nete zero la nivel global până la mijlocul secolului, respectiv până în anul 2050.
Pe lângă scenariul cu emisii nete zero până în 2050, WEO-2021 explorează alte două scenarii pentru a obține informații despre cum se poate dezvolta sectorul energetic global în următoarele trei decenii și care ar fi implicațiile.
Scenariul de politici declarate reprezintă o cale bazată pe măsurile energetice și climatice pe care guvernele le-au pus efectiv în aplicare până în prezent, precum și pe inițiativele politice care sunt în curs de dezvoltare. În acest scenariu, aproape toată creșterea netă a cererii de energie până în 2050 este acoperită de surse cu emisii scăzute. Doar așa temperaturile medii globale vor urma să crească doar cu 2,6 °C peste nivelurile preindustriale în 2100.
Cererea de petrol și consumul de cărbune mai mici, în scenariul propus de AIE
Pentru prima dată într-un WEO, cererea de petrol intră în eventual declin în toate scenariile examinate, deși momentul și viteza scăderii variază foarte mult. Dacă toate angajamentele anunțate astăzi privind clima vor fi îndeplinite, lumea ar consuma în continuare 75 de milioane de barili de petrol/ zi până în 2050 (în scădere de la aprox.100 de milioane în prezent). Dar aceasta scade la 25 de milioane în scenariul cu zero emisii nete până în 2050. Cererea de gaze naturale crește în toate scenariile în următorii cinci ani, însă există divergențe puternice după aceasta.
După decenii de creștere, perspectivele pentru energia pe bază de cărbune scad în scenariul angajamentelor anunțate de AIE. Declinul ar putea fi accelerat și mai mult de anunțul recent al Chinei privind încetarea sprijinului său pentru construirea de centrale pe cărbune în străinătate. Această mișcare ar putea duce la anularea proiectelor planificate care ar economisi aproximativ 20 de miliarde de tone în emisii cumulate de CO2 până în 2050 – o cantitate similară cu emisiile totale de care Uniunea Europeană trebuie să scape ca să ajungă la zero emisii net până în 2050.