Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Achiziționarea surselor pentru gaming: 3 sfaturi utile

Sursa unui calculator este o achiziție esențială, deoarece furnizează energia necesară tuturor componentelor acestuia. Există mulți producători de surse pe piață și, evident, mai multe modele. Din acest motiv, achiziționarea unei surse pentru gaming poate fi o misiune destul de complicata. 

Majoritatea utilizatorilor consideră că au nevoie de o sursa de 450W, dar este important de știut că se pot găsi în magazinele de profil și surse de 400 ori de 500 de W, la prețuri atractive. Puterea sursei nu este neapărat cel mai important criteriu care să stea la baza achiziției, deoarece ea reprezintă puterea absorbită de la rețea. Pe de altă parte, ce contează cu adevărat, este puterea pe care sursa o transmite mai departe componentelor din calculator. 

Cele mai bine alese surse pentru gaming, sunt acelea care sunt conforme cu nevoile pe care le are sistemul PC-ului și monitorul. De câțiva ani, sursele disponibile pe piață respectă formatul standard ATX, care este cel mai des întâlnit. 

Care este funcția unei surse de calculator

Furnizorul de energie electrică ne oferă la prizele din locuința proprie sau de la birou, curent alternativ de 220V. Pentru ca un calculatori să funcționeze, el are nevoie de curent continuu, iar rolul sursei chiar acesta este: să transforme curentul alternativ de la priză în curent continuu care să alimenteze toate componente PC-ului. Din acest motiv, trebuiesc avute în vedere specificațiile surselor pentru PC-urile de gaming, deoarece acestea au multe componente în plus ori de altă calitate, față de un PC obișnuit, care este utilizat pentru activități de rutină, cum ar fi editarea documentelor, navigarea pe net ori editarea foto – video. 

Cele mai citite articole

Iată care sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să ții cont, atunci când alegi sursa pentru gaming: 

 Specificațiile

 • puterea 
 • ventilatoarele și modul de funcționare al acestora (dacă sunt silențioase)
 • protecțiile oferite de sursă pentru componentele PC-ului
 • tipul și numărul de conectori
 • filtrele de rețea
 • eficiența pe care o oferă
 • tipul de sursă: modulară sau nemodulară
 • brandul (producătorul)
 • certificările și garanțiile

Atunci când sursa aleasă este de calitate, ea poate dura chiar și 10 ani sau chiar mai mult. Cand vine vorba despre surse pentru PC pentru gaming, calitatea înseamnă fiabilitate. Din acest motiv, ultimele generații de surse au foarte multe tipuri de protecție, care protejează componentele din calculator, față de fluctuațiile de tensiune. Cu toate acestea, atunci când problemele cu fluctuațiile de tensiune sunt mari, trebuie achiziționat un UPS, adică un stabilizator de tensiune. 

Ce tipuri de protecție oferă

Deoarece un computer de gaming are componente foarte scumpe, orice fluctuația a curentului poate reprezenta o daună totală a acestuia și, implicit, o gaura foarte mare în portofelul tău. Din acest motiv, este nevoie de o sursă de calitate, care să ofere protecție pentru supravoltaje, suboltaje, dar și scurtcircuite. Cele mai bune surse sunt cele high-end, care oferă multe protecții componentelor PC-ului, față de fluctuațiile majore ale curentului electric, astfel:  

 • OCP – protecție la supracurent
 • OVP – protecție la supravoltaj
 • OPP – protecție la suprasarcină
 • OTP – protecție la supratemperatură
 • UVP – protectie la subvoltaj
 • SCP – protectia la scurtcircuit
 • NLO – operațiune fără sarcină

Ce tipuri de conectori are

 1. Conectorul principal de alimentare al plăcii de bază
 2. Cablul de 20+4 pini
 3. Cablu cu minim 2 maxim 4 mufe molex
 4. Minim un conector de alimentare pentru procesor, cu 4 pini sau 4+4 pini, pentru procesoarele de ultimă generație
 5. Cablu de alimentare de 6 pini sau 6+2 pini, pentru plăcile video mai performante
 6. Cablu cu minim 2 și maxim 4 mufe de alimentare pentru SSD, HDD, etc. 

Ține cont de recomandările din acest articol și vei avea siguranța că vei face o alegere inteligentă, atunci când vei cumpăra sursa pentru computerul de gaming. 

Cele mai citite articole